1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pokaži mi jezik in ti povem ...

Vesna Periček Krapež

Marsikdo osupne, ko mu Lina Lo Faro, italijanska zdravilka in strokovnjakinja za preranjevanje po tradicionalnem kitajskem zdravilstvu (TKM), pravilno pove, potem ko mu otipa pulz, kaj je jedel sinoči ...   »Nisem čarovnica, le zelo veliko izkušenj in znanja imam«, pove, ko jo vprašajo, kako to, da že po stisku roke in prvih izrečenih besedah veliko ve o človekovem zdravju. »Presojam že po tonu glasu, vsak ton je povezan z naravo notranjih telesnih organov, po vlažnosti kože, ko mi stisnete roko.«

Svojo zgodbo o naših navadah in razvadah ter stanju telesa sporoča tudi jezik, glede na to, kakšne barve je, kako razbrazdana je njegova površina in kje najbolj, kakšno konico ima, zaobljeno ali koničasto in še marsikaj ... Ko pokažemo Lini Lo Faro svoj jezik, ji ta marsikaj pove ... Ona nam potem tudi. Lina je izjemen opazovalec, tako jezika kot celega človekovega obraza, barve kože in znamenj na njej, telesne drže. Célo naše telo je bogato diagnostično gradivo, ki nam govori, kaj delamo dobro in prav ter kje ravnamo napak.

Letos je Lina praznovala sedemdeseti rojstni dan, videti pa je dvajset let mlajša. Je zgled za to, česar uči: kako s pravilnim načinom življenja, predvsem prehranjevanja, ohranjati vitalnost, čustveno pozitivnost, umsko bistrost in zdravje.

Za pokušino še nekaj utrinkov iz Lininih številnih razlag in nasvetov:

Proti napihnjenosti po jedi: po obroku nikakor spijmo ne kave, čaja ali vina, spijmo majhno količino tople vode!

Kogar mučijo glavoboli, naj opusti pozne večerne obroke, še zlasti čokolado zvečer, kajti to potiska vročino v glavo. Zvečer, če res ne moremo brez hrane, pojejmo na krhlje narezano kuhano jabolko, spijmo tudi vodo, v kateri se je kuhala. Zvečer je čas, ko se celice obnavljajo, takrat ne obremenjujmo telesa s prebavo.

Če vas popade želja po sladkem, ki je dostikrat izraz nemira in živčnosti, svetuje žličko medu, ki jo ližimo zelo počasi, lahko ob tem srebamo zelo toplo vodo.

Pri diagnosticiranju Lini ni v ospredju védenje o človekovih preteklih boleznih, ampak njegovo energijsko stanje: kje v telesu in tudi psihi energije zastajajo in se kopičijo, kje je primanjkljaj. Diagnosticira po meridianih, ki so vidni na jeziku, v očesnem ozadju, začuti jih v utripu.

Temeljno je znanje o petih elementi, o 24-urnem ritmu energij v povezavi z organi in okusi. Je izjemno dragoceno orodje TKM, s katerim se lahko vsak nauči, kako obnoviti – in ohraniti svoje zdravje. Enako pomembno kot znanje pa je tudi razvijati občutek za energije, v telesu, v naravi in njenih ciklih; občutek za njihovo kakovost in pretočnost.

Vsako zdravljenje se prične s samozdravljenjem. Lina uči, kako si z masažo refleksnih točk stopal in točk po vsem telesu obnoviti energijsko pretočnost in ravnovesje. Prav tako uči tudi terapevtskega či gonga: kako slišati zvok svojih notranjih organov ter s posebnimi zvoki uravnavati njihovo energijo.

Vedno znova pa opozarja na pomen hrane. Kar zaužijemo, s tem gradimo svoje telo in tudi vplivamo na svojo psiho, energijska kakovost hrane pa določa tudi našo energijsko raven. Kombinacija hrane in okusov v nas ustvarja bodisi harmonijo ali, ravno nasprotno, razglašenost, ki se postopoma razvije v bolezen. In prav hrana je tudi prvo zdravilo, ko zbolimo.

Svoje znanje in izkušnje Lina Lo Faro želi predati ljudem, pravi, kot jih je njej prenesel njen vietnamski učitelj, dr. Van-Ghi Nguyen. »Vsega tega ne želim odnesti v grob«, pove v šali, »tam ne bo nikomur služilo.« 

Če bi želeli, da služi vam, vašim najbližjim in še drugim ljudem, vabljeni letos v zdravilsko usposabljanje iz TKM pri Lini Lo Faro, ki bo verjamemo tako posebno in vznemirljivo, kot je sama Lina, prodorna preučevalka življenja, zdravilka z globokim uvidom ter bogatimi izkušnjami.

Kontakt

Akademija za zdravilstvo
INŠTITUT BION d.o.o.
Poslovna cona Stegne, Šiška
Stegne 21, 1000 Ljubljana
M: 051 377 388
Tel.:  (01) 513 11 46
E: info@akademija-zdravilstvo.si