1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Preljuba hrana

Ste kdaj v stresu, ker ne veste, kaj jesti, da bo to za vas res dobro ... da boste zdravi, vitalni, mladostni!

In kaj vse da zamujate, ker ne dohajate eksplozije novih odkritij, nasvetov, znanstvenih raziskav, prehranskih najnovejših zapovedi, prepovedi, super živil, prehranskih dopolnil ...!

Zakaj pa vi  jeste?

Da se napolnite z energijo, da lahko počnete vse, kar hočete in si želite? Da se pocrkljate? Čudovita priložnost, da se ob hrani družite z ljudmi, ki jih imate radi? Hrana kot obred, ki nahrani telo, srce in duha?Ali pa samo zamahnete z roko, hja, nič posebnega, nekaj je pač treba jesti, da telo preživi ('da jaz preživim' ... ).

Morda ste eden izmed navdušencev, ki raziskujejo nove okuse in recepte – vam je hrana v veselje, prava avantura? Ali pa prisegate na izročilo navad in izkušenj okolja, v katerem ste doma in je hranjenje način, s katerim pritrjujete tradiciji?

Še bi lahko naštevali razloge, zakaj vse jemo.

Kaj pa šele – kaj! Koliko smeri in prepričanj, kateri tip prehranjevanja naj bi bil edini pravilen in naj naj boljši!

Pomembno je seveda tudi, kako pogosto, koliko – in kako.

Kako se znajdete v vsem tem?

Pomaga, če znamo prisluhniti telesu in njegovim potrebam, ne glede na prehranski sistem, ki smo si ga izbrali za 'svojega'. Kot pri vseh zadevah v življenju, je tudi pri tem dobro, da iz prehrane ne naredimo ideologije ter da k njej ne pristopamo fanatično. S čimerkoli že pretiravamo v eno smer, naš organizem zaniha v povsem nasprotno – saj v življenju, vede ali nevede, potrebujemo in iščemo uravnoteženost, harmonijo. Vedno pa gre za naše telo, naše zdravje in naše ravnovesje –  ki je stalno spreminjanjoče se! – Glede na naše psiho-energijsko in duhovno stanje, na menjavo letnih časov, hladu in toplote in še mnogih drugih dejavnikov. Kako se znajti znotraj te dinamike? – Konkretnih odgovorov zase, iz dneva v dan, skozi življenjska obdobja in različna stanja – teh edinstvenih vidikov in subtilnih usmeritev – ne bomo našli v knjigah, revihaj, člankih ... Lahko pa se učimo!

Najprej prisluhniti telesu. Temu bi lahko rekli tudi sodelovanje s svojo telesno inteligenco – telo nam sporoča, kaj kdaj potrebuje. Velikokrat te signale 'povozimo' z utečenimi navadami in togimi, zaslepljenimi prepričanji. Zato velja – učimo se opazovati svoje telo – in preverjajmo pri sebi, zakaj kaj počnemo. 

Še več, v svoje prehranjevanje lahko vnašamo tudi intuicijo – sposobnost začutiti in prepoznati, kaj je zame dobro, sedaj, za celo(vito)st in uravnoteženost svojega bitja in zdravja. Sporočila intuicije so pretanjena. Oglašajo pa se tam, kjer imamo dovolj kakovostnega, nefanatičnega znanja! Nekateri so namreč zmotno prepričani, da razum in intuicija ne hodita vštric – ravno nasportno! Več ko imamo znanja na nekem področju – in bolj ko smo odprti za nova in globlja spoznanja – bolj smo na tem področju intuitivni. 

Prehranjevanje je tako vedno dinamičen – in izpolnjujoč – ples med telesno inteligenco, kakovostnim znanjem in intuicijo. Takrat nas podpira telesno, energijsko in duhovno, da lahko, 'oblečeni' v telo, rastemo tudi kot bitje zavesti. 

Kaj boste danes dobrega pojedli?   

Vesna Periček Krapež

Kontakt

Akademija za zdravilstvo
INŠTITUT BION d.o.o.
Poslovna cona Stegne, Šiška
Stegne 21, 1000 Ljubljana
M: 051 377 388
Tel.:  (01) 513 11 46
E: info@akademija-zdravilstvo.si